3 Mart 2012 Cumartesi

Abdülhamid'in Kurtlarla Dansı 1

Herkese selam...

Abdülhamidin Kurtlarla Dansı 1 isimli kitabımı bitirmiş bulunmaktayım.
Aslında çok önce bitmesi gereken bir kitaptı ama geçirdiğim rahatsızlık , işlerimin yoğun olması dolayısıyla haliyle aksadı ..
Ama geç olsun güç olmasın diyorum yine de ..
Serinin ilk kitabında sandığımız Abdülhamit şablonundan çok farklı bir Abdülhamitle karşılaştım.
Abdülhamidin nasıl bir karaktere sahip olduğunu ,yaptığı eylemlerin altında neleri barındırdığını ,sanıldığının aksine ne kadar sanatkar,entelektüel ,ileri görüşlü ve akıllı bir adam olduğunu anlamış oldum ..
Yaşadığı dönemde , ülkenin çıkmazdaki halinde bile ,Dünya devletleri ile olan ince ayarı nasıl akılane bir biçimde ayarlayıp ,ölmemizi bekleyen leş kargaları gibi başımıza üşüşmüş dış devletlere inadına imparatorluğun ömrünü nasıl uzatmaya çalıştığını okurken insan hayret etmeden geçemiyor.
Çağına göre modern eğitim anlayışı ile bir devrim yapıyor  eğitim sistemimizde.
Aslında bu kitap bana , okudukça ,Abdülhamid’ in padişah olmasını bir kenara bırakıp ,Müslüman bir insanın nasıl hem dinine bağlı hem de ileri görüşlü ,sanatçı ruhlu,entelektüel ,dünyayla bağını koparmadan dünyanın güzelliklerini fark ederek yaşayabileceğini bir kez daha ispatlamış oldu.
Dünyaya medeniyet adına bir çok şey Müslümanlardan geçmiş olmasına rağmen , bugün bunun unutulmuş olması çok acı.
Ecdadımızın hayatını okudukça bunlar ı bir kere daha hatırlama fırsatı buluyor insan ve onlardan örnekler  alarak yaşamımızda bir çok şeyi düzeltebileceğimizi  farkediyor,hayata bakış açımızın nasıl olması gerektiğinin idrakine varabiliyoruz.
Bizi onlarla buluşturup ,onları tanımamıza vesile olan Mustafa Armağan gibi tarih yazarlarına da bin kere teşekkür etsek azdır.
Hakeza tarihini bilmeyen ,hiçbir şey bilmiyor demektir..
Necip Fazıl çok yerinde bir cümle kurmuş aktarmadan geçemeyeceğim .
Abdülhamid’i  anlamak her şeyi anlamak olacaktır…
Bir sonraki analizde bakalım neler var J
Kalın sağlıcakla….

Hiç yorum yok: